Thursday, December 2, 2010

Tingkatan 3 : Kaedah Membuat Biskut dan Kek


KAEDAH MEMBUAT BISKUT DAN KEK
1.1 Gaul dan Ramas
l Mudah
l Tidak memerlukan banyak masa dan alatan
1.1.1 Pengertian Kaedah Gaul dan Ramas
n Maksud : lemak dan tepung digaul dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti



1.1.2 Biskut Kaedah Gaul dan Ramas
 






1.1.3 Menyedia, Memasak, Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan Kos Biskut
u Menghias dan Menghidang Biskut
i.                 Hiasan : kuning telur, ceri, coklat urai berwarna, dan gula manik.
ii.             Dihidangkan di dalam pingan yan beralas dengan kertas doili
u Membuat Pengiraan Kos Biskut Kaedah Gaul dan Ramas (Biskut Makmur)
i.                 Kos bahan mentah
ii.             Kos upah = bilangan pekerja x masa x kadar upah
iii.         Kos overhed = Kos air + kos elekrtik
iv.          Kos projek = Kos bahan + kos upah + kos overhed
1.14 Membungkus Biskut
l Menghasilkan biskut yang lebih tahan lama, mudah dilihat dari segi bentuk, dan susunan yang menarik
l Perlu dibiarkan sejuk sepenuhnya sebelum dibungkus
l Perlu dibungkus secara berasingan agar rasanya tidak bercampur
l Disampan dalam plastik, kotak lutsinar, dan baling kedap udara
 




u Kaedah Membungkus Biskut Menggunakan Plastik
1. Sediakan plastic lutsinar berbunga
  24cm x 28cm. Lipatkan mengikut garisan
  dang am di hujungnya.
2. Ukuran 7cm dari bahagian bawah kertas.
 
3. Lipatkan kertas mengikut garis putus-putus.
 

4. Lipatkan pipih ke atas dan ke bawah
bahagian kecil.
5. Lipatkan di bahagian atas dan bawah yang dipipihkan
dan gamkan. Gunting birai di bahagian atas.
1.1.5 Kek Kaedah Gaul dan Ramas
Contoh :
 


1.1.6Menyedia, Memasak, Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan Kos Kek Kaedah Gaul dan Ramas
u Menghias dan Menghidang Kek
i.                 Dihias dengan aising, krim, coklat, atau buah-buahan seperti kismis, buahan campuran, blueberi, raspberi
ii.             Dihidangkan di atas pinggan kek yang dialas dengan pelapik kek atau kertas doili
u Pengiraan Kos Kek Kaedah Gaul dan Ramas
i.      Kos bahan mentah
ii     Kos upah = bilangan pekerja x masa x kadar upah
iii.            Kos overhed = Kos air + kos elekrtik
iv     Kos projek = Kos bahan + kos upah + kos overhed
1.1.7 Pengertian Pasti
n Pastri adalah aduan tepung, lemak dan cecair yang dihasilkan dalam bentuk doh.
n Disediakan dengan kaedah gaul dan ramas dikenali sebagai pastry rapuh.
1.1.8 Pastri Kaedah Gaul dan Ramas
1.1.9 Menyedia, Memasak, Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan Kos Pastri Rapuh
u Menghias dan Menghidang Pastri
i.                 Pastri manis dihasi dengan buah-buahan seperti ceri dan kiwi, coklat urai, dan gula manik
ii.             Sesuai dihidangkan di dalam pinggan bulat yang dialas dengan kertas doili
iii.         Pastri yang berperisa atau savouri dihais dengan cili merah, daun bawang, dan daun parsly.
u Pengiraan Kos Pastri Kaedah Gaul dan Ramas
i.      Kos bahan mentah
ii     Kos upah = bilangan pekerja x masa x kadar upah
iii.     Kos overhed = Kos air + kos elekrtik
iv     Kos projek = Kos bahan + kos upah + kos overhed
1.2 Kaedah Putar
l Mengandungi sukatan lemak yang lebih banyak daripada sukatan tepung
l Menjadikan kek atau biskut lebih lemak, lembap, dan tahan lebih lama.
l Lemak yang boleh digunakan ialah marjerin, mentega, dan lemak sayur.
1.2.1 Pengertian Kaedah Putar
n Apabila lemak dan gula diputar sehingga kembang dan berwarna putih
a)    Putar mentega dan gula sehingga kembang
 

b)   Masukkan telur sedikit demi sedikit
 

c)    Bubuh tepung sedikit demi sedikit sambil
kaup dan balik.
1.2.2 Biskut Kaedah Putar
Contoh:


1.2.3 Menyedia, Memasak Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan Kos Biskut
u Menghias dan Menghidang Biskut
i.                 Dihias dengan menggunakan kacang, badam, coklat urai, dan ceri
u Pengiraan Kos Biskut Kaedah Putar
i.      Kos bahan mentah
ii     Kos upah = bilangan pekerja x masa x kadar upah
iii.     Kos overhed = Kos air + kos elekrtik
iv     Kos projek = Kos bahan + kos upah + kos overhed
1.2.4    Kek Kaedah Putar
Contoh:


1.25 Menyedia, Memasak, Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan Kos Kek
l Menghias dan Menghidang Kek
i.                 dihias dengan aising, krim putar, sos coklat ,kismis, buahan campuran, blueberi, raspberi.
ii.             Dihidangkan dalam pingan kek yang dialas kertas doili
l Pengiraan Kos Kek Kaedah Putar
i.      Kos bahan mentah
ii     Kos upah = bilangan pekerja x masa x kadar upah
iii.     Kos overhed = Kos air + kos elekrtik
iv             Kos projek = Kos bahan + kos upah + kos overhed
1.3              Kaedah Enjut
1.3.1 Pengertian Kaedah Enjut
Kaedah Enjut ialah apabila campuran gula dan telur dienjut sehingga kembang dan gebu.
Tujuan : Memerangkap udara dalam telur bagi menghasilkan adunan yang ringan.
 




1.3.2 Kek Kaedah Enjut
 



1.3.3 Menyedia, Memasak, Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan Kos
u Menghias dan Menghidang Bahulu
i.                 Disediakan dalam acuan yang terdiri daripada pelbagai corak yang menarik.
ii.             Terdapat corak bunga, daun, haiwan, dan sebagainya.
iii.         Tidak perlu dihias terlalu banyak supaya dapat mengekalkan keaslian bentuknya. Hidang di atas pinggan bulat yang di alas kertas doili
u Pengiraan Kos Kek Kaedah Enjut
i.     Kos bahan mentah
ii Kos upah = bilangan pekerja x masa x kadar upah
iii. Kos overhed = Kos air + kos elekrtik
iv    Kos projek = Kos bahan + kos upah + kos overhed
1.3.4    Kek Kaedah Enjut yang Divariasikan
 




1.3.5    Menyedia, Memasak, Menghias, Menghidang, dan Membuat Pengiraan Kos Kek Kaedah Enjut yang Divariasikan
n Menghias dan Menghidang Kek Kaedah Enjut yang Divariasikan
i.                 Kek boleh dihias dengan menggunakan jem raspberi, blueberi, atau nanas
ii.             Permukaan kek boleh dihias dengan gula aising yang diayak di atas kertas doili bercorak dan apabila kertas doili ditanggalkan, ia akan meninggalkan corak bunga yang menarik.
iii.         Kek boleh dihidangkan di atas pinggan yang beralaskan kertas doili.
n Pengiraan Kos Kek Kaedah Enjut yang Divariasikan
i.      Kos bahan mentah
ii             Kos upah = bilangan pekerja x masa x kadar upah
iii.            Kos overhed = Kos air + kos elekrtik
iv             Kos projek = Kos bahan + kos upah + kos overhed

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...